torstai 12. marraskuuta 2009

Ex-lääkäritalo

Näin rokotuksien sesonkiaikana - minun ensimmäinen sellainen rokotus, minkä muistan, on annettu tässä talossa 60-luvulla, kun olin kouluun lähdössä.
Nyt siinä toimii Keskustan Päiväkoti.

3 kommenttia:

Base kirjoitti...

Muistelen lukeneeni jostain, että tämä talo on ollut alunperin jonkun maatilan päärakennus ja sijainnut Alakylässä Kymijoen lähellä. Se on kuitenkin ollut siirrettynä tälle nykyiselle paikalleen jo vuosikymmenien ajan. Toivottavasti se säilyy tässä vielä tulevaisuudessakin...

Kini kirjoitti...

Base - lupaan ottaa selvää! Kerron sitten, kun tiedän.

Base kirjoitti...

Löysinpäs lopulta sen kirjan, jossa kerrottiin tämän talon historiasta. Teos on Kouvolan kansalaisopiston paikallishistoriaryhmän antologia vuodelta 2002, nimeltään "Elämää eteläisessä Kouvolassa". Seuraavassa on lainauksia kirjan tiedoista, sivulta 32:

- "Styrmannin talon nimi muuttui Mikkolaksi" (joskus 1870-luvulla)
- "Tunnetuin (Juho ja Maria Mikkolan) lapsisarjasta on lentäjä Väinö Mikkola, jonka entisen kotitalon tontille on pystytetty patsas Sveitsissä sattuneen lentoturman muistoksi"
- (lentoturman jälkeen) "taloa jäi pitämään Jalmari Mikkola puolisoineen. Jalmari myi tilan maat Kurville v. 1920, mutta hänelle jäi oikeus pitää rakennukset viisi vuotta paikallaan ja jättää kivijalka sijoilleen. Näin tapahtui ja talo, jossa on nykyisin lastentarha, siirrettiin Kalevankadun varteen. Talon kivijalka on paikoillaan muistomerkin vierellä vieläkin"

Talon vanha tontti ja muistomerkki sijaitsevat Alakylässä, Lauttarannantie 67:n ja Sarkojan välillä.
Kuva muistomerkistä:
http://bit.ly/4TatCO

Kuva muistomerkin tekstistä:
http://www.panoramio.com/photo/24358690

Kuva tontilla olevasta maakellarista:
http://bit.ly/5g8P7h

Asemakaavoja tutkimalla selvitin, että tätä rakennusta ei ole suojeltu. Tuskin sitä kuitenkaan ollaan purkamassa, ainakaan vähään aikaan.